Pemprosen Ayam AZ-ZAIN



Urutan Ayam Az-Zain diproses
Amalan Memproses Ayam di Malaysia

1.



Hanya ayam yang sihat sahaja dipilih untuk disembelih



Tidak kira jenis dan keadaan ayam termasuk ayam yang berpenyakit dan bermasalah turut disembelih demi keuntungan

2.



Tanpa Stunning



Menggunakan Stunning (stunning ialah proses melalikan ayam dengan kejutan letrik sebelum disembelih)

3.


Usus dikeluarkan sebelum proses seterusnya

Usus yang penuh dengan najis tidak dikeluarkan sehingga ayam siap diproses
4.


Ayam disiram dengan air untuk membersihkan najis dan darah yang melekat pada bulu
Darah dan najis dibiarkan sehingga dapat mencemarkan daging ayam
5.

Ayam dimasukkan ke dalam air panas yang bersih untuk melembutkan bulu
Ayam dimasukkan ke dalam air panas yang pekat dicemari oleh najis dan darah ayam
6.



Suhu air dikawal pada 600C supaya air tidak menembusi dalam daging ayam



Amalan standard industri menetapkan suhu air 700C hingga 750C. Pada suhu yang tinggi ini air yang penuh dengan najis dan darah boleh menembusi daging ayam

7.


Ayam dimasukkan ke dalam air ais tanpa kimia dan klorin

Ayam dimasukkan ke dalam air ais yang dicampur dengan klorin supaya ayam kelihatan segar untuk beberapa hari apabila dijual di pasaran.

8.



Proses mendorong air tidak dilakukan kerana bertentangan dengan syariat untuk menipu timbangan

Teknik “water induce” (proses mendorong air) ke dalam badan ayam untuk menambahkan berat badan dan mengaut keuntungan dengan menipu
9.





Setelah diproses ayam dipotong dan dicuci dengan teliti sebelum pembungkusan dan disimpan dalam bilik sejuk dengan suhu 210 C supaya ayam bebas dari bakteria dan sentiasa segar dan tidak memudaratkan kesihatan manusia.

Ayam dihantar kepada pusat jualan,pasar basah, pasaraya, kedai runcit dan pasar malam



10.


Ayam diangkut ke pasaran dengan truck refregirated sejuk supaya rangkaian sejuk tidak terputus
Kebiasaannya ayam diangkut dengan lori dan van yang tidak ada kemudahan sejuk beku, sekali lagi ayam dicemari dengan bakteria

Gambar Ayam Tak Putus Urat dengan Ayam Putus Urat




Ayam Putus Urat






Ayam Tak Putus Urat







Peniaga saman Tesco RM1.6 juta


PULAU PINANG 31 Mei - Seorang peniaga makanan bersama empat ahli keluarganya menyaman sebuah pasar raya besar bagi menuntut ganti rugi RM1.6 juta kerana didakwa cuai untuk memastikan produk ayam segar siap diproses benar-benar halal mengikut syariat Islam.

Akibat kecuaian Tesco Stores (M) Sdn. Bhd. itu, mereka mendakwa mengalami trauma dan merasa berdosa kerana memakan serta menjual makanan berlaukkan ayam kepada pelanggan di restoran milik Raja Muzaffar Kamar Raja Busu di Astaka Gelugor, Gelugor di sini.

Raja Muzaffar Kamar, 46, selaku plaintif pertama menamakan ibu, Lijah Awang Kechik, 66; abang, Raja Kamar Idris, 47; kakak ipar, Norhayati Abdullah, 45, dan adik, Raja Teh Rahmah, 34, sebagai plaintif kedua hingga kelima.

Mereka menamakan Tesco Extra Sungai Dua yang merupakan cawangan Tesco Stores (M) Sdn. Bhd. sebagai defendan.

Writ saman tersebut difailkan melalui firma guaman, Tetuan Badruzzaman & Kamal di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pada pukul 11 pagi.

Pihak plaintif menuntut ganti rugi am RM1 juta, ganti rugi teladan RM500,000 dan ganti rugi teruk RM100,000 serta permohonan maaf secara terbuka kepada mereka.

Dalam pernyataan tuntutannya, plaintif mendakwa, defendan gagal melindungi haknya sebagai pengguna dan penjual makanan kepada orang Islam sehingga menyebabkannya menjual masakan ayam yang diragui kepada pelanggan.

''Defendan tidak mengambil sebarang tindakan yang sewajarnya untuk memastikan produk ayam siap disembelih dan dijual di premis berkenaan benar-benar halal di sisi Islam terutama dari segi kaedah penyembelihan.

''Mereka juga telah cuai dan gagal memberi sebarang maklumat bagi membolehkan kami mengambil inisiatif tambahan untuk memeriksa dan memastikan ayam-ayam tersebut benar-benar halal,'' ujar plaintif.

Jelas Raja Muzaffar Kamar, pada 12 Mac lalu, beliau telah membeli tiga ekor ayam yang siap disembelih dan dibungkus dengan bungkusan berjenama HyFresh tertera logo halal yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Dakwa beliau, mereka kemudian memasak ayam itu dengan sebahagiannya dimakan bersama-sama keluarga manakala bakinya dijual di premis perniagaannya.

Raja Muzaffar Kamar berkata, ketika hendak membuang sisa ayam itu, mereka mendapati kesan sembelihan pada leher ayam berkenaan mencurigakan di sisi Islam sebelum membuat laporan kepada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP).

Beliau berkata, JHEAIPP kemudian membuat siasatan dan merampas ayam berjenama HyFresh di pasar raya itu kerana tidak disembelih mengikut kaedah ditetapkan Islam.

''Pada 31 Mac lalu, Jabatan Mufti Pulau Pinang mengeluarkan surat mengesahkan produk ayam berkenaan tidak disembelih mengikut ketetapan syariat Islam dan haram dimakan,'' katanya.


sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0601&pub=Utusan_Malaysia&sec=Mahkamah&pg=ma_06.htm

Pusat sembelih ayam menjijikkan


KUALA LUMPUR 3 Sept. - Menjijikkan! Begitulah keadaan di sebuah pusat penyembelihan ayam di Pasar Chow Kit yang diserbu pihak berkuasa awal pagi ini.

Serbuan pada pukul 4 pagi itu dilakukan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Dewan Bandaraya Kuala Kuala (DBKL) dan Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Jakim, Mohd. Amri Abdullah berkata, serbuan dilakukan berikutan aduan orang awam yang mendakwa penyembelihan di situ tidak diiktiraf oleh Jawi.

Menurutnya, ketika pemeriksaan dibuat, pihaknya menemui beberapa dokumen penyembelih yang diiktiraf tetapi penama dalam dokumen itu tiada di premis tersebut.

"Mereka yang menjadi penyembelih di premis itu ialah beberapa lelaki warga Bangladesh. Hasil pemeriksaan, penyembelihan ayam yang dilakukan itu tidak mengikut syariat Islam kerana urat halkum haiwan itu tidak terputus.

"Terdapat juga urat-urat lain di bahagian tengkok ayam yang disembelih tidak terputus. Ini menyebabkan binatang berkenaan dianggap mati sebagai bangkai," katanya kepada pemberita hari ini.

Mohd. Amri menambah, ayam-ayam yang disembelih itu kemudian dilonggok dalam sebuah tong yang begitu kotor dengan kesan darah kering yang tidak pernah dibasuh serta bulu ayam.

Malah, beliau memberitahu, pusat penyembelihan ayam itu dikesan terletak bersebelahan dengan tempat penyembelihan babi.

Sehubungan itu, beliau berkata, orang ramai yang membeli ayam sempena Hari Raya Aidilfitri ini peka dengan penyembelihan yang dilakukan.

"Operasi ini akan diteruskan bagi memastikan pusat penyembelihan ayam tidak bertindak dengan sesuka hati semata-mata untuk mengejar keuntungan," ujarnya.

sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0904&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kota&pg=wk_03.htm

Ayam sembelih tak putus urat

BUKTI...Amri (kanan) menunjukkan urat leher ayam yang tidak disembelih secara sempurna, semalam

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin


KUALA LUMPUR: Tiga pusat penyembelihan ayam di pasar Chow Kit, di sini yang mengedarkan ayam sembelihan ke pasar raya dan pasar di Lembah Klang didapati menyembelih ayam secara tidak sah menurut hukum Islam selepas didapati urat halkum ayam disembelih tidak putus seperti disyaratkan.

Lebih menyedihkan pemilik pusat itu sanggup mengupah tukang sembelih warga asing serta tidak bertauliah menyebabkan ayam yang disembelih itu ibarat ‘bangkai’ kerana ia turut dilemaskan dalam tong besar berisi air.

Ini terbukti dalam satu operasi khas Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) ke pasar berkenaan awal pagi semalam.

Dalam operasi bersepadu kira-kira jam 5 pagi itu, seramai hampir 30 pegawai dan anggota dari Jakim, Jawi, Kementerian Perdagangan dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bertindak melakukan pemeriksaan mengejut terhadap tiga pusat penyembelihan ayam di pasar terbabit yang disyaki melakukan pelanggaran syarak.

Operasi terbabit turut disertai Timbalan Pengarah Operasi Jawi, Zainal Abidin Jaafar dan Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah bagi melihat sendiri masalah berhubung isu halal di kalangan pengusaha ayam tempatan.

Namun kehadiran pihak berkuasa seolah-olah dihidu apabila seorang penyembelih ayam yang tidak mempunyai tauliah lari lintang pukang dan gagal diberkas selepas pusat penyembelihan ayam di kawasan itu digempur.

Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim, Amri Abdullah yang turut menyertai operasi itu terkejut apabila empat dari ayam yang baru disembelih didapati tidak putus urat halkum.

Ayam itu yang masih belum diproses disembelih menggunakan pisau tumpul sebelum dicampakkan ke dalam tong besar berisi air.

Amri berkata, berdasarkan pemeriksaan, pihaknya sukar memastikan sama ada ayam berkenaan mati akibat disembelih atau lemas akibat disumbat ke dalam tong berisi air berkenaan.

Menurutnya, keadaan ini menimbulkan isu ‘syubahah’ atau curiga sama ada ia halal dimakan atau sebaliknya berikutan pernah berlaku peniaga melemaskan ayam yang baru disembelih ke dalam tong besar berisi air atau menindihnya dalam tong bagi mempercepatkan proses kematian sebelum diproses dan dijual kepada orang ramai.

“Bagaimanapun pemeriksaan mendapati kebanyakan ayam disembelih dengan cara tidak sempurna, malah lelaki yang ditugaskan menyembelih ayam berkenaan adalah pendatang asing Indonesia yang tidak mempunyai surat kebenaran menyembelih dari Jawi.

“Agak menghairankan apabila empat pekerja penyembelih tempatan yang mempunyai surat kebenaran Jawi sebaliknya, tidak bertugas dan berada di pusat penyembelihan berkenaan. Rata-rata pekerja yang ditemui hanyalah warga Bangladesh dan Indonesia yang digaji untuk menyembelih dan memproses ayam terbabit,” katanya.

sumber: Harian Metro

MEMO CUTI HARI RAYA





Kepada pelanggan dan penyokong Produk Muslim.

Az-Zain Shah Alam akan tutup bermula 10.09.2010 - 15.09.2010

Ada sapa nak tempah untuk bawa balik kampung?

Kawan-kawan area temerloh? maran? Kalau nak kirim kat saya pun boleh.

Hubungi 013-2785103

HATI-HATI PRODUK YANG DIGANTUNG SIJIL HALAL


BERITA PPIM-PPIM GESA PENGGUNA HATI-HATI PRODUK YANG DIGANTUNG SIJIL HALAL




Kenyataan Media Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Berhubung
Penarikan Sijil Halal QBB Pure Ghee Keluaran QBI Packaging Sdn Bhd

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa agar orang ramai terutama pengguna Islam supaya menghentikan segera pengambilan minyak sapi jenama QBB Pure Ghee keluaran syarikat QBI Packaging Sdn Bhd.

Ini adalah ekoran daripada penarikan balik status halal minyak sapi tersebut oleh JAKIM berkuatkuasa pada 19hb Ogos yang lalu. Menurut JAKIM, minyak sapi berkenaan mengandungi elemen yang meragukan dan tidak boleh dimakan oleh umat Islam.

Sempena musim perayaan yang bakal menjelang tidak lama lagi, pengguna diminta berhati-hati dalam membeli kuihraya, membuat kuihraya, dan memakan kuih raya termasuk, nasi-nasi yang berasaskan minyak sapi dengan jenama QBB Pure Ghee.
Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) juga menyeru agar syarikat terbabit menarik semula semua produk tersebut yang mempunyai label halal JAKIM yang berada di pasaran dengan serta merta. Tindakan serta penarikan balik produk ini yang mempunyai logo halal JAKIM serta-merta dari pasaran dapat mengelakkan kekeliruan di kalangan pengguna.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) juga mengingatkan pihak syarikat agar mengambil tindakan serius serta prihatin dengan masalah sensitivity umat Islam berkaitan dengan produk serta sijil halal yang diguna pakai. Justeru itu pemantauan rapi dari JAKIM serta kerjasama syarikat terbabit amatlah dialu-alukan.

Sumber: http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/news.php?item.853.2

QBB Pure Ghee Keluaran QBI Packaging Sdn Bhd

ISU : Penggantungan Sijil Pengesahan Halal Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd




Sumber Website Jakim:
http://www.islam.gov.my/portal/lihat.php?jakim=4835

Jus Qaseh Kekanda

RM 71.90

KANDUNGAN

Jus Qaseh Kekanda dan Adinda memuatkan khazanah-khazanah alam berikut dalam satu formulasi istimewa (klik ramuan berkenaan untuk membaca lebih lanjut tentangnya):
Jus Kurma
Madu
Air Zam-zam
Tiin
Zaitun
Habbatus Sauda'
Za'faran
Ginkgo Biloba
Sirih
dan juga ramuan khusus terpilih - untuk lelaki (Jus Qaseh Kekanda) dan wanita (Jus Qaseh Adinda).
Ringkasan Manfaat

Tubuh kita asalnya bersih dan sihat namun hari demi hari kita terdedah kepada persekitaran dan budaya pemakanan yang memudaratkan dalam keadaan kita leka dan lalai. Hasilnya hari ini penyakit-penyakit kronik kini mudah menjangkiti anak-anak muda akibat situasi tersebut. Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam juga bersabda, yang bermaksud: "Wahai orang beriman, makanlah makanan yang bersih daripada apa yang dikurniakan kepada kamu" (Hadis Riwayat Muslim).

Gabungan intipati Qaseh merupakan gabungan makanan sunnah dan herba tempatan yang melengkapi keperluan tubuh dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Ia meliputi keperluan kepada sistem dan fungsi tubuh itu sendiri dari:

Darah
Mengimbangi kepekatan darah dalam tubuh agar tidak terlalu pekat serta mudah dihantar ke seluruh anggota tubuh.

Saraf
Apabila darah mudah dihantar ke seluruh anggota maka saluran saraf juga akan berkembang dengan baik tidak lagi sempit kerana darah juga membekalkan oksigen.

Otak
Otak lebih cerdas dan daya ingatan lebih mantap kerana darah membekalkan oksigen lebih banyak. Lebih-lebih lagi bagi anda yang banyak menggunakan tenaga otak seperti jurutera dan seumpanya.

Jantung & Paru-Paru
Jantung lebih sihat kerana tidak dibebani dengan darah yang terlalu pekat. Paru-paru lebih rehat.

Usus
Bekerja dengan lebih baik apabila makanan lebih mudah dicernakan dan lebih rehat. Masalah buasir dapat dijauhi.

Buah Pinggang
Menapis dengan lebih efektif kerana bekalan darah dan oksigen yang lancar. Dan menyalurkan toksin dan sisa ke bahagian pencernaan dengan lancar.

Kulit
Kulit lebih segar dan sihat apabila mikro-saraf menerima darah dan oksigen dengan banyak. Luka mudah pulih dan parut menjadi minima.

Rambut
Lebih kuat dan tidak mudah gugur kerana kulit kepala yang sihat.

Mata, Telinga, Hidung dan Rongga Pernafasan.
Penglihatan dan pendengaran lebih tajam dan deria bau lebih peka. Hidung juga sukar dijangkiti penyakit dari kesan pendedahan kepada pencemaran habuk, debu dan kotoran lain. Bakteria sukar menjangkiti saluran nafas dari kerongkong hingga ke paru-paru.

Rahim
Lebih selesa mengikut situasi semasa. Kitaran haid lebih teratur. Menjauhi keputihan kerana fungus dan bakteri sukar menjangkiti. Jika hamil, rahim akan lebih relaks dan fleksibel bergantung kepada pembesaran kandungan.

Tulang & Sendi
Tulang lebih teguh dan kukuh. Tidak mudah rapuh. Bekalan kalsium yang diperolehi, semasa ke semasa dari pemakanan ini. Sendi lebih kuat dan sihat.

Ibu Hamil
Lebih bertenaga untuk kekuatan ibu seharian dan pada waktu melahirkan menggantikan darah serta tenaga yang hilang. Anak dalam kandungan lebih tenang kerana zat yang cukup.

Organ Dalaman Lelaki dan Wanita
Lebih tenaga, bersih dan sihat. Peluang hamil lebih tinggi untuk wanita yang sukar hamil, Insya Allah, memekat, menyihat serta menyuburkan mani.

PEMBACAAN LANJUT TENTANG KANDUNGAN QASEH

1. KURMA
a. Yang Dipilih Para Rasul

Lebih 1400 tahun buah yang berkhasiat ini dianugerahkan kepada manusia dikenali menurut sejarah. Masyarakat seluruh dunia kini mengiktiraf buah yang tahan lasak atas kemampuannya tumbuh di padang pasir dari Timur Tengah Arab ini sebagai makanan wajib harian atas keberkesanannya dalam memberi tenaga, membantu memperkemaskan sistem fungsi tubuh dan otak.

b. Sejarah

Dalam sejarah Islam, antara fakta yang amat popular mengenai kurma yang amat tinggi khasiat ini adalah catatan sejarah Saidatina Maryam ‘Alaihissalam ketika mahu melahirkan Nabi Isa ‘Alaihissalam dirakam di dalam Al-Quran; (Ketika ia hendak bersalin) maka kesakitan itu memaksanya (pergi bersandar) ke pangkal sebatang pohon tamar (kurma); Al-Quran [17] Surah Maryam [Ayat 23]

Lalu ia diseru dari sebelah bawahnya: "Janganlah engkau berdukacita (wahai Maryam), sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan di bawahmu sebatang anak sungai.” Al-Quran [17] Surah Maryam [Ayat 24]

Dan gegarlah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah kurma yang masak. Maka makanlah dan minumlah serta bertenanglah hati dari segala yang merunsingkan. Al-Quran [17] Surah Maryam [Ayat 25 - 26]

c. Kurniaan umpama hadiah dari Allah untuk kita

Jika dari sudut logik akal manusia, seorang ibu yang baru bersalin perlu mengamalkan gabungan pelbagai jenis makanan untuk menggantikan kembali kepada si ibu yang kehilangan banyak tenaga dan darah, tetapi kesemua itu Allah lengkapkan hanya dengan satu jenis makanan yakni Kurma.

Kurma tinggi kandungan Thiamin (Vitamin B1) yang mana digunakan dalam perawatan sebagai pencuci bagi mengatasi masalah usus. Dalam bentuk cecair, sirup dan kanji, kurma mampu membantu mengatasi masalah sakit tekak, selsema, katar bronkus dan diambil untuk meredakan demam dan pelbagai masalah berkaitannya. Ia juga satu amalan tradisional yang dipercayai mampu mengatasi masalah toksin alkohol. Biji kurma juga digunakan dalam beberapa rawatan tradisional. Kebiasaannya seorang Ibu perlu berpantang pelbagai jenis makanan semasa hamil dan selepas bersalin bagi memastikan badan Ibu dan bayi berada dalam situasi terbaik.

Jika kurma amat sesuai untuk ibu-ibu hamil dan selepas bersalin dalam menambah tenaga, darah yang berkurangan dan sistem pencernaan yang terbaik, sudah pasti ia baik untuk diamalkan oleh semua golongan usia..!

Allah Subhanahu Wata’ala memerintahkan Saidatina Maryam ‘Alaihissalam memakan buah kurma, sudah pasti ia adalah kurniaan terbaik dariNya dengan berfirman kepada Saidatina Maryam ‘Alaihissalam; “bertenanglah hati dari segala yang merunsingkan..”.

Bayangkan seorang Ibu yang bersalin keseorangan di padang pasir yang terpencil tanpa bantuan orang lain. Dalam keadaannya yang lemah lagi tidak berdaya akibat bertarung nyawa dalam melahirkan anaknya, kehilangan tenaga dan kehilangan darah yang banyak sekali..

d. Keberkatan

Makanan Pilihan Rasul, Ulama’ & Ahli Ibadah

Daripada Salman ibn 'Aamir, “Sesungguhnya Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda: Jika salah seorang di antara kamu hendak berbuka puasa, berbukalah dengan kurma sebab kurma itu barakah (berkat), kalau tidak ada maka dengan air kerana air itu bersih dan suci.” (Hadis riwayat Abu Daud dan At-Tirmizi)

Sabda Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam: “Sebaik-baik makanan sahur orang yang beriman adalah buah tamar” (Hadis riwayat Abu Daud)

Diriwayatkan daripada Abu Musa r.a. katanya:

"Anakku lahir, lalu aku membawanya kepada Nabi s.a.w. lalu baginda menamakannya dengan nama Ibrahim dan meletakkan pada lelangitnya (bertahnik) dengan buah kurma. (dijelaskan tambahan dalam riwayat Imam Bukhari) “.. maka Baginda Sallallahu 'Alaihi Wasallam mendoakan kebaikan dan mendoakan keberkatan baginya, lalu menyerahkan kembali kepadaku." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

e. Kesihatan & Kekuatan Jasmani & Ruhani

Kurma Menenangkan Perasaan

Di dalam Al-Quran Surah Maryam Ayat 26, Allah Subhanahu Wata’ala berfirman kepada Saidatina Maryam ‘Alaihissalam; “..bertenanglah hati dari segala yang merunsingkan”. Cuba renungkan bukti saintifik ini yang ditemui oleh mereka yang pakar;

“Amalan Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wassallam memakan tamar (kurma) adalah baik sebab ia mengandungi karbohidrat tinggi, di samping asid amino, antaranya triptofan yang didapati boleh menenangkan perasaan”. -Dr Suriya Osman¹.

Kurma Memelihara Kesihatan

Berdasarkan kajian kimia dan fisiologi Dr Ahmad Abdul Ra'ouf Hisyam dan Dr. Ali Ahmad Syahhat, data berikut diperoleh ².

Memakan ruthab dan atau tamar ketika berbuka puasa akan menambahkan peratus kandungan glukosa dan sukrosa dalam badan.

Penyakit anemia (kurang darah) akan berkurangan dan tubuh tidak pucat.

Ketika perut kosong, saat itulah makanan yang mengandungi nutrien glukosa dan sukrosa akan mudah dicerna dan diserap secara cepat dan maksimum. Jadi, kandungan glukosa dan sukrosa dalam ruthab dan tamar yang banyak itu menjadikan proses mencerna dan menyerap di dalam badan sangat mudah.

Ia berserat tinggi, mengandungi kalsium, potassium, folate, vitamin A, B, B1, B2, B3 C dan E, bebas lemak dan bebas kolestrol.

Amat Membantu Dalam Mencegah Penyakit Kronik Seperti Jantung & Kencing Manis.

"Dari segi perubatan, amalan memakan kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko seseorang itu diserang penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis kerana mengandungi zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah". Prof. Madya Aslah Zain.³



2. MADU LEBAH
Dalam sejarah Islam fakta Madu yang amat popular dirakam di dalam Al-Quran [16] Surah An-Nahl [Ayat 69] melalui perintah Allah Subhanahu Wata'ala kepada lebah;

Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutilah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkanNya kepadamu. “Dengan itu keluarlah dari badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu ada tanda (membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.

a. Penyembuh Yang Mujarab

“Ambillah, pergunakanlah olehmu sekalian akan dua penyembuh iaitu Madu dan Al-Quran”- Riwayat Ibnu Majah

Kita perlu mengambil Madu setiap hari untuk kekal sihat kerana ia bukan sekadar membekalkan banyak zat malah juga didapati boleh meningkatkan tenaga, merangsang dan memperbaiki aliran darah.

b. Kuasa Mencerdaskan Otak

Madu juga kaya dengan fruktosa iaitu gula ringkas yang boleh diserap terus ke dalam darah untuk memberi tenaga segera. Tidak hairanlah para penyelidik menggelar Madu sebagai agen untuk mencerdaskan otak kerana apabila aliran darah lancar, lebih banyak oksigen dapat dibawa ke otak.

c. Antioksida & Menghenti Serangan Bakteria

Sungguh menarik, Madu boleh menjadi antibiotik dan antiseptik bagi melawan jangkitan bakteria samada dalaman dan luaran. Kajian penyelidik Universiti Wales mendapati bahawa Madu boleh menghentikan aktiviti bakteria yang menyerang luka dan menghalang jangkitan daripda terus merebak. Benarlah seperti pesan Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam;

Dari Abu Hurairah, kata beliau: Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda: “Barangsiapa yang menjilat Madu sebanyak tiga kali pagi setiap bulan, maka dia tidak akan terkena cubaan yang besar.”

Secara umumnya setiap titis Madu mengandungi:

Vitamin - A, B1, B2, B3, C, D, E dan K.
Garam Galian - Kalsium, Fosforus, Sulfur, Zat Besi, Karbon, Magnesium, Natrium, Kalium, Klorin, Iodin, Kuprum, Mangan, Silika.
Beta Karoten
Gula - Glukosa, Fruktosa dan Sakarin.
Antara manfaat Madu yang lain ialah:

Membekalkan tenaga segera, Gula dalam Madu mudah dihadam dan sebagai sumber dan memulihkan tenaga.

Membantu melawaskan sistem pencernaan

Membantu buah pinggang berfungsi dengan lebih baik

Mencergaskan dan menenangkan fikiran disebabkan banyak oksigen dibawa ke otak.

Mengurangkan kesakitan kulit terbakar

Mengurangkan parut

Merangsang pertumbuhan sel baru dan mempercepatkan penyembuhan luka.



3. AIR ZAM-ZAM
a. Air Yang Mulia Lagi Diberkati

Dalam peristiwa penuh bersejarah tatkala bunda Nabi Ismail ‘Alaihissallam, Siti Hajar ‘Alaihissalam berulang-alik antara Bukit Safa dan Bukit Marwah, mencari bantuan di tengah padang pasir Makkah yang terik lagi kering bagi mendapatkan bekalan, Allah Subhanahu Wata'ala menerbitkan Air Zam-Zam berhampiran Kaabah yang sehingga kini dapat dinikmati oleh jutaan umat Islam seluruh dunia.

Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda:

“Air yang paling baik di permukaan bumi adalah Air Zam-Zam. Ia mengandungi makanan yang bergizi dan menyembuhkan penyakit” Hadis Riwayat At Tabrani

Air Zam-Zam dicipt Allah Subhanahu Wata'ala bersifat alkali. Tanpa perlu diproses dan ditambah sesuatu, ia merupakan air yang paling berkualiti, suci, bersih lagi berkhasiat. Ia diberkati dan mengenyangkan.

Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda:

“Zam-Zam diberkati dan mengandungi makanan bergizi” Hadis Riwayat Muslim

b. Diminum dengan tujuan (niat)

Manfaat meminum Air Zam-Zam adalah semasa kita meminumnya dengan niat. Dan berniatlah bersungguh-sungguh. Sepertimana pesan baginda;

Sabda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam:

“Air Zam-Zam sesuai dengan tujuan orang yang meminumnya” Hadis Riwayat Ibnu Majah



4. BUAT TIIN
a. Tiada Keraguan Akan Manfaatnya

Allah berfirman: “Demi Buah Tiin dan Buah Zaitun, Demi Gunung Sinai dan negeri (Makkah) yang dijadikan aman...”

Buah Tiin kaya dengan serat dan pelbagai vitamin dan mineral di dalamnya yang memberi manfaat kepada tubuh sehingga sendi-sendi mampu diperkuatkan..

b. Umpama Hadiah Dari Syurga

Sabda Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam:

Makanlah kamu semua dan makan darinya (Buah Tiin), sabda Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam lagi. “Sekiranya aku katakan sesungguhnya buah yang turun dari syurga maka aku kata ‘Inilah buahnya’. Ini kerana buah syurga tiada keraguan. Sesungguhnya ia boleh menyembuhkan penyakit buasir dan mendatangkan manfaat bagi sendi-sendi.”

Antara manfaatnya adalah:

Mengimbangi tekanan darah

Merendahkan tahap kolestrol

Membantu mencapai berat badan yang seimbang dan ideal

Membantu mengatasi angin ahmar

Mencegah penyakit kencing manis

Memerangi penyakit kanser

Mencegah serangan ghout, sembelit dan buasir



5. BUAH ZAITUN
a. Sarinya Tinggi Berzat & Bercahaya

Allah berfirman: “Demi Buah Tiin dan Buah Zaitun, Demi Gunung Sinai dan negeri (Makkah) yang dijadikan aman...”

“..lampu itu dinyalakan dengan minyak dari pokok yang banyak manfaatnya, (iaitu) pokok zaitun yang bukan sahaja disinari matahari semasa naiknya dan bukan sahaja semasa turunnya (tetapi ia sentiasa terdedah kepada matahari); hampir-hampir minyaknya itu - dengan sendirinya - memancarkan cahaya bersinar (kerana jernihnya) walaupun ia tidak disentuh api; (sinaran nur hidayah yang demikian bandingannya adalah sinaran yang berganda-ganda): cahaya berlapis cahaya..” Al-Quran [24] Surah An-Nur [Ayat 35]

Banyak kajian ke atas Buah Zaitun memberi hasil yang memberangsangkan. Ia dipilih antara makanan yang banyak memberi manfaat bukan sahaja sebagai pengganti minyak dalam masakan, malah atas keberkesanannya mengatasi pelbagai masalah kesihatan yang dianggap sebagai penyakit utama masakini.

Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam juga bersabda:

“Gunakanlah sari Zaitun sebagai lauk pauk dan minyak, sesungguhnya ia berasal dari pohon yang diberkati”- Riwayat At Tirmizi dan Ibnu Majah

b. Manfaatnya

Membantu mengatasi masalah darah tinggi

Merendahkan tahap kolestrol berbahaya

Mengurangkan risiko serangan kanser

Menyihatkan kulit

Mengurangi terjadinya Trombosis dan Arterioklerosis (Pembuluh Darah Tersumbat dan Sempit)


6. HABBATUS SAUDA'
a. Penawar Segala Jenis Penyakit

Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda:

“Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda’ kerana padanya adalah penawar segala jenis penyakit melainkan As Sam.” Para sahabat bertanya “ Ya Rasulullah, apakah itu As-Sam..?” Jawab Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam; “ As Sam itu adalah mati..”

Sehingga ke hari ini Habbatus Sauda’ terus menerus memberikan kejutan kepada pakar perubatan atas keberkesanannya dalam mengatasi masalah kesihatan yang kronik. Keupayaannya dalam melawan bakteria dan hampir semua masalah kesihatan kronik berkaitan kulit, saraf, darah, gula, jantung dan organ-organ dalam yang lain, pakar perubatan mengakui daya penawar yang terdapat padanya.



7. ZA'FFARAN
a. Raja Segala Rempah

Gelaran Raja Segala Rempah adalah kerana keberkesanannya dalam menyumbang penyelesaian masalah kesihatan dan tak lupa juga kerana harganya yang senilai dengan harga emas dipasaran!

Dalam kitab Perubatan Saidina Ali’Thib Al Imam Ali’ halaman 381:

“Sesiapa yang mengambil Za’ffran tulen dan Su’dun satu bahagian dicampurkan dengan Madu, diminum sebanyak dua misqal(sudu) pada setiap hari, dia dikagumi akan daya ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir..”

Selain meningkatkan daya ingatan, Za’ffaran juga dipercayai dapat mengatasi masalah usus, penyakit wabak kulit ‘bubonic plague’ dan cacar yangmana juga hasil ujikaji menunjukkan Za’ffran berpotensi sebagai anti-kanser dan agen awet muda.

b. Manfaatnya

Melancarkan sistem daya ingatan

Melancarkan sistem saraf

Meningkatkan daya tahan penyakit dari serangan bakteria



8. GINKGO BILOBA
a. Kemampuannya Unik

Ginkgo mengandungi flavanoid glycosides dan terpenoids (ginkgodes, bilobades) dan digunakan secara farmaseutikal. Banyak juga yang menyatakan kemampuan nootropic atau nutrisi-bijak yang keutamaannya berfungsi sebagai penguat daya ingatan dan anti-vertiga (mabuk laut, gayat dan seumpamanya)

Antara tiga kesan utamanya adalah

Meningkatkan pelancaran darah (termasuk kitaran-mikro yakni saraf halus kebanyakan tisu dan organ yang tersumbat.
Melindungi tindakbalas sel beroksida yang rosak dari radikal bebas
Menghalang banyak kesan PAF (platelet aggregation, blood clotting) yakni darah menjadi pekat dan menyebabkan saluran tersumbat. Masalah ini menyumbang peningkatan masalah kardiovaskular, buah pinggang, pernafasan. Ginkgo juga dipercayai dapat membantu masalah kekejangan saraf.
(ke atas)

9. DAUN SIRIH
a. Daun Ajaib Seribu Daya

Herba pusaka warisan ini mempunyai seribu daya sebagai sumber kecantikan dan perubatan tradisional Melayu dan juga sering diguna dalam majlis adat istiadat Melayu.

Dalam dunia perubatan tradisional Melayu, ia mendahului herba-herba tempatan yang lain kerana sinonim dengan adat istiadat. Keberkesanannya dalam mengatasi pelbagai masalah kesihatan juga tidak dapat dinafikan.

Hasil kajian saintifik membuktikan Sireh mengandungi komponen-komponen aktif yang sangat tinggi nilainya seperti antioksidan, astrigen ,ekspektoran, euginol, flavonoid, hydroxyl cavicol, polyphenol, sialagoga dan banyak lagi yang penting dalam bidang perubatan herba untuk kesihatan tubuh secara menyeluruh.

Qhawwi Kurma Herbal Essence





KANDUNGAN :

Air, kurma, madu, habbatus sauda, moca, ashwaghanda, za'faran, kolagen, tongkat ali, ubi jaga, asid sitrik dan potassium sorbate.


KHASIAT QHAWWI KURMA HERBAL ESSENCE

- Meningkatkan tenaga dalaman dan luaran bagi kaum lelaki.
- Menghilangkan bau badan.
- Meningkatkan nafsu & tenaga seksual serta memberi impak positif kepada pasangan.
- Meningkatkan paras testosterone. (hormone yang diperlukan untuk fungsi kelelakian).
- Membantu mengatasi penyakit dalaman dan luaran seperti batuk dan asma.
- Bertindak sebagai anti oksida.
- Mencerdaskan minda.
- Melancarkan peredaran darah.
- Membaiki sistem immunisasi dalam badan.
- Mengandungi zat yang tinggi seperti potassium, sodium, kalium, Vitamin A & C.


CARA PENGGUNAAN :-

2 sudu besar, sekali sehari sebelum sarapan.


** Untuk mendapat kesan yang maksimum, anda yang pertama kali menggunakan produk ini perlu berpantang untuk tidak bersama (mengadakan hubungan kelamin) selama 3 hari pertama.

( RM 59.90 - Semenanjung )
( RM 69.90 - Sabah & S'wak)




AYAM KAMPUNG ORGANIK



AYAM KAMPUNG ORGANIK


Perjuangan dalam makanan halal bukan lagi kekal sebagai Fardhu Kifayah malah ianya sekarang sudah menjadi Fardhu Ain. Hampir 80% makanan harian umat Islam adalah dari sumber yang diragui status Halalan Toyibban. Jika ianya perancangan Musuh Islam untuk melemahkan Iman Umat Islam, maka marilah kita berjihad sehabis habisnya dalam Jihad Makanan Halal.

Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda:

Maksudnya : “ Makanan itu bentuk syaksiah insaniah.

(Maka tidak hairanlah kita dengan reruntuhan akhlak dan moral umat Islam yang sangat teruk pada masa kini)

Saya mengajak semua Umat Islam untuk berjuang sungguh sungguh dalam peperangan Makanan Halal baik dalam kapasiti sebagai peniaga, pengedar dan juga pengguna.

Janganlah teman teman memandang remeh perjuangan Makanan Halal dan jangan juga teman teman berputus asa dengan pelbagai dugaan dalam perjuangan ini, Marilah kita hayati Nas Al-Quran dan Hadis berikut

Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam) dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu). Padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan), jika kamu orang-orang yang (sungguh sungguh) beriman

(Surah Ali” Imran Ayat: 139)



Dari Meja Dr. Mohamad Zainol bin Ahmad Haja.

PRODUK BUMIPUTRA ISLAM




Untuk makluman semua, salah satu sebab kewujudan Bluemosque Fraternity, (BMF) Persatuan Pengguna Islam Malaysia adalh untuk mengumpulkan para pengusaha Muslim, Bumiputera serta Organisasi Mesra Muslim (Muslim Friendly Organization).

Melalui pemerhatian dan aduan yang diterima, ia merupakan fenomena yang 'agak biasa' di mana produk-produk bumiputra islam atau produk muslim tiada di pasaraya besar tertentu. Situasi sebenar yang boleh digambarkan adalah, produk islam ini seperti 'dianak tirikan' di sesetengah premis.

Sebagai makluman, produk-produk keluaran Bumiputra dan Muslim ini kebanyakannya boleh didapati di pasaraya dan kedai Ahli PPIM.

Antara produk bumiputra islam yang ada di Az-Zain Shah Alam ialah:

-daging lembu tempatan-btg pinang, topside dll
-kambing tempatan & import
-rusa
-burung puyoh
-produk TOK GURU
-produk PERMATA HIJRAH
-mee TAYIBA & mee IBU
-produk HPA-ice-cream, kopi, sos, cereal, air gas radix
-rempah MAK SITI & faiza
-produk ANA EDAR, sabun, kosmetik
-produk MUSLIM CHOICE
-produk HALAGEL
-produk NORAINI
-produk G-SHAH
-produk AMAR D'GENIUS
-produk HAQIQAT, lamb chop, chicken chop
-jejari, nuget, bebola, meatball
-serunding ayam, daging, ikan
-makanan sejuk beku seperti karipap, risole, murtabak
-air gas, jus, kordial, gau, air delima
-mee segera manjaaa
-pelbagai sos cili, percik,ikan bakar, bbq
-pelbagai roti krim, roti arab, roti keras

BERITA PPIM: PROMOSI PASARAYA AZ-ZAIN SHAH ALAM

No.617
PROMOSI AHLI BMF MINGGUAN-PASARAYA AZZAIN
Saturday, 25 October 2008 - 14:42:27



Menjual produk AZ-ZAIN: seperti ayam kampung organik herba, puyuh, sosej, burger ayam dan ikan, bebola ayam, bebola ikan, bebola sotong, jejari ikan, pizza, nugget ayam dan ikan, rempah ratus az-zain seperti serbuk kunyit,kurma kari,ketumbar,serbuk cili, seasoning ikan bilis,fucuk dll..

Juga menjual produk keluaran bumiputra Islam seperti mee kuning, mee kering, mee segera, tahu, kuew tiau, sardin, sos cili, kicap, ubat gigi, sabun pinggan dan sabun basuh, garam bukit, gelatin, kopi,gula2 halagel, kacang dan pelbagai jenis kerepek.


Makanan Sejuk Beku: Roti canai, roti bom, karipap sardin, kentang, begedel, pelbagai jenis perencah seperti perencah lauk beriani,nasi beriani,mee rebus jawa,mee bandung, soto, sup, dll

Barangan lain: Minuman air gau,berkarbonat dan kordial,nata de coco, minuman coklat, kurma, serunding, ikan keli omega dan banyak lagi

Powered by Blogger