Ayam sembelih tak putus urat

BUKTI...Amri (kanan) menunjukkan urat leher ayam yang tidak disembelih secara sempurna, semalam

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin


KUALA LUMPUR: Tiga pusat penyembelihan ayam di pasar Chow Kit, di sini yang mengedarkan ayam sembelihan ke pasar raya dan pasar di Lembah Klang didapati menyembelih ayam secara tidak sah menurut hukum Islam selepas didapati urat halkum ayam disembelih tidak putus seperti disyaratkan.

Lebih menyedihkan pemilik pusat itu sanggup mengupah tukang sembelih warga asing serta tidak bertauliah menyebabkan ayam yang disembelih itu ibarat ‘bangkai’ kerana ia turut dilemaskan dalam tong besar berisi air.

Ini terbukti dalam satu operasi khas Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) ke pasar berkenaan awal pagi semalam.

Dalam operasi bersepadu kira-kira jam 5 pagi itu, seramai hampir 30 pegawai dan anggota dari Jakim, Jawi, Kementerian Perdagangan dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bertindak melakukan pemeriksaan mengejut terhadap tiga pusat penyembelihan ayam di pasar terbabit yang disyaki melakukan pelanggaran syarak.

Operasi terbabit turut disertai Timbalan Pengarah Operasi Jawi, Zainal Abidin Jaafar dan Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah bagi melihat sendiri masalah berhubung isu halal di kalangan pengusaha ayam tempatan.

Namun kehadiran pihak berkuasa seolah-olah dihidu apabila seorang penyembelih ayam yang tidak mempunyai tauliah lari lintang pukang dan gagal diberkas selepas pusat penyembelihan ayam di kawasan itu digempur.

Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim, Amri Abdullah yang turut menyertai operasi itu terkejut apabila empat dari ayam yang baru disembelih didapati tidak putus urat halkum.

Ayam itu yang masih belum diproses disembelih menggunakan pisau tumpul sebelum dicampakkan ke dalam tong besar berisi air.

Amri berkata, berdasarkan pemeriksaan, pihaknya sukar memastikan sama ada ayam berkenaan mati akibat disembelih atau lemas akibat disumbat ke dalam tong berisi air berkenaan.

Menurutnya, keadaan ini menimbulkan isu ‘syubahah’ atau curiga sama ada ia halal dimakan atau sebaliknya berikutan pernah berlaku peniaga melemaskan ayam yang baru disembelih ke dalam tong besar berisi air atau menindihnya dalam tong bagi mempercepatkan proses kematian sebelum diproses dan dijual kepada orang ramai.

“Bagaimanapun pemeriksaan mendapati kebanyakan ayam disembelih dengan cara tidak sempurna, malah lelaki yang ditugaskan menyembelih ayam berkenaan adalah pendatang asing Indonesia yang tidak mempunyai surat kebenaran menyembelih dari Jawi.

“Agak menghairankan apabila empat pekerja penyembelih tempatan yang mempunyai surat kebenaran Jawi sebaliknya, tidak bertugas dan berada di pusat penyembelihan berkenaan. Rata-rata pekerja yang ditemui hanyalah warga Bangladesh dan Indonesia yang digaji untuk menyembelih dan memproses ayam terbabit,” katanya.

sumber: Harian Metro

2 Response to "Ayam sembelih tak putus urat"

 1. học kế toán tại hải phòng
  học kế toán tại bắc giang
  trung tâm kế toán tại thanh xuân
  trung tâm kế toán tại bắc ninh
  dich vu bao cao tai chinh

  kế toán cho giám đốc
  trung tâm kế toán tại quảng ninh
  học kế toán tại bắc ninh
  Tâm tình Tiểu Bạch có vẻ rất bất ổn nói:

  - Chủ nhân, Tiểu Bạch vĩnh viễn là Tiểu Bạch của Ngài, điểm này vĩnh
  viễn sẽ không cải biến! Chủ nhân muốn biết sự tình của ta trước kia, ta
  sẽ nói rõ cho chủ nhân nghe!

  Sau đó nàng chuyển hướng về mấy Cự long đang rên rỉ trên mặt đất, nói
  giọng uy nghiêm:

  - Các ngươi cũng nghe đây!

  - Dạ, Công Chúa điện hạ! - Một vài Cự long lập tức trả lời vẻ cung kính.

  - Hơn một trăm năm trước, Long Hoàng tiền nhiệm của Long tộc, cũng là
  cha ta tạ thế. Sau đó Long Tộc đề cử một Long Hoàng mới. Lúc đó, vì ta
  là con gái của Long Hoàng, là một người có Thánh long huyết mạch nồng
  hậu nhất, do đó là người có hy vọng nhất trở thành Long Hoàng. Nhưng, vì
  Long Tộc trước giờ không xuất hiện một nữ Long Hoàng, cho nên các Đại
  Trưởng lão tranh chấp rất lâu. Lúc đó, cha ta có một đệ đệ, cũng chính
  là Long Hoàng bây giờ Tạp Mạt Tư Đặc. Tạp Mạt Tư Đặc cao quý có uy tín
  không nhỏ trong Long Tộc, mấy vị Trưởng lão đồng minh hữu hảo của hắn đã
  ủng hộ hắn! Nhưng vì Long Tộc có tổ huẩn nói là Long Hoàng bất truyền
  thứ (không truyền cho con thứ), do đó hắn không thể lên làm Long Hoàng

  học kế toán tại hà đông

  trung tâm dạy kế toán tại tphcm
  trung tâm đào tạo kế toán tại quảng ninh
  học kế toán tại thanh xuân
  khoá học kế toán thuế
  học kế toán tại long biên

  SALAM KENAL SEMUA,…!!! SAYA MAS JOKO WIDODO DI SURABAYA.
  DEMI ALLAH INI CERITA YANG BENAR BENAR TERJADI(ASLI)BUKAN REKAYASA!!!

  Saya Sangat BerTerima kasih Atas Bantuan Angka Ritual AKI…Angka AKI KANJENG Tembus 100%…Saya udah kemana-mana mencari angka yang mantap selalu gak ada hasilnya…sampai- sampai hutang malah menumpuk…tanpa sengaja seorang teman lagi cari nomer jitu di internet…Kok ketemu alamat KI KANJENG..Saya coba beli Paket 2D ternyata Tembus…dan akhirnya saya pun membeli Paket 4D…Bagai di sambar Petir..Ternyata Angka Ritual Ghoib KI KANJENG…Tembus 4D…Baru kali ini saya mendapat angka ritual yang benar-benar Mantap…Bagi saudara yang ingin merubah Nasib anda seperti saya…Anda Bisa CALL/SMS Di Nomer KI KANJENG DI 085-320-279-333.(((Buktikan Aja Sendiri Saudara-Saudari)))

  …TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA AKI KANJENG…

  **** BELIAU MELAYANI SEPERTI: ***
  1.PESUGIHAN INSTANT 10 MILYAR
  2.UANG GAIB
  3.JUAL TUYUL MEMEK
  4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

  …=>AKI KANJENG<=…
  >>>085-320-279-333<<<

Powered by Blogger